Ste danes že spili dovolj?

Človeško telo je kot stroj. Deluje samo na pravo gorivo. Najpomembnejše za ohranjanje zmogljivosti je dovolj tekočine. Če dalj časa ne pijemo, lahko pride do večjih težav. Zato je tako pomembno, da dovolj pijemo. Predvsem kadar je vroče.

Dnevno izgubi človeško telo povprečno 2,5 litra vode preko kože, ledvic, črevesja in pljuč. Ta količina je odvisna tudi od temperature, porabe energije ter hrane, ki je zaužijemo. Izločanje vode moramo nujno nadomestiti s hrano in pijačo.

Človeško telo namreč potrebuje vodo dejansko za vse kemične reakcije, od uravnavanja toplote, presnove do transporta hranilnih snovi.

S hrano telo absorbira dnevno približno en liter tekočine. Preostanek (najmanj 1,5 litra) moramo zaužiti s tekočinami.

Najpomembnejši napotki, kako dnevno dovolj pijemo:

- Najbolje je, da čez dan pijemo manjše količine tekočine. Človeško telo lahko namreč naenkrat predela samo manjše količine vode. Vode ne moremo skladiščiti. Kar telo ne more predelati, se izloči. Iz tega razloga ni smiselno spiti dva litra tekočine in potem cel dan nič.  

- V prvi vrsti naj bodo nizko energetske pijače. Optimalne so voda, nesladkan čaj ali razredčeni sadni sokovi. Neprimerne so sladke pijače.
Alkohol mimogrede ne spada zraven. Če spijete čez dan na primer 1,5 litra piva, to pomeni, kot da niste spili še ničesar, saj alkohol telesu odvzame vodo. Iz tega razloga alkoholna pijača ni primerna za pogasiti žejo.  
Kava ne dela težav, v kolikor dobro prenašate kofein.

- Pomanjkanje tekočine lahko privede do zmanjšane duševne in telesne zmogljivosti. Ni priporočljivo, da predolgo ne pijete. Že pri 3 odstotnem primanjkljaju tekočine na telesno težo, lahko pride do težav.   

- Posebej pozorni morate biti med dieto. Pri zmanjšanju hrane navadno tudi manj pijemo in s hrano zaužijemo manj tekočine. Zato je pomembno, da ste med dieto še toliko bolj pozorni na dovolj tekočine.

- Telo potrebuje med telesnimi obremenitvami in športom več tekočine. Vendar morate biti pozorni na količino tekočine šele po 60 minutah telesne aktivnosti. 20 minut lahkega teka še ne pomeni obremenitve, zato med samim tekom ni potrebno piti. Vsekakor je priporočljivo, da pijete pred in po teku.

- Dejansko je nemogoče, da bi čez dan preveč spili. Če smo zdravi in nimamo telesnih težav, lahko telo 24 ur brez težav predela tudi deset litrov tekočine.