Telomeri - skrivnost dolgega življenja?

V zadnjem času se veliko govori o telomerih. So res skrivnost dolgega življenja?

Kako ostarimo?

Zakaj se staramo, še vedno ni povsem jasno. Vendar pa imajo pomembno vlogo v procesu staranja telomerji. Ti so konci kromosomov, lahko bi rekli, da so njihove zaščitne kape. Lahko si jih zamislimo kot plastične delce na koncu vezalk. Tako kot ščitijo vezalke, tako telomerji ščitijo kromosome in dedne lastnosti.
Z delitvijo celice, telomerji postanejo malenkost krajši, dokler ne ostanejo tako majhni, da se celice ne more več deliti. Takrat celica ostali in odmre. Krajši kot so telomeri, večja je verjetnost za poškodbo DNK celic. Z zaščito telomerjev, lahko podaljšamo življenjsko dobo celic. 

Znanstveniki so odkrili encim, ki podaljšuje telomere celic. Z njihovo pomočjo, bi lahko zdravili bolezni, ki so povezane s kratkimi telomeri kot so na primer diabetes ali bolezni srca. 

Nesmrtnost?
Lahko encim, ki podaljšuje telomere pomaga, da živimo večno?  Na žalost ne. Telomeri igrajo pomembno vlogo pri staranju, vendar niso edini dejavnik. Glede na današnja spoznanja, lahko pod optimalnimi pogoji živijo do 120 let. To je zaradi naravne meje našega življenja.

Zdravo staranje

Dolžina telomerov pa vpliva tudi na zdravo življenje. Krajši kot so telomeri, bolj smo dovzetni za bolezni, kot so ateroskleroza, sladkorna bolezen in druge težave, ki jih povzroča staranje.

Kako skrbeti za telomere?

Obstajata dva načina, s katerima lahko vplivamo na dolžino telomerov. Omejite stvari, ki jih skrajšajo in izboljšajte tiste, ki imajo pozitiven učinek na telomere.

Kaj ne bi smeli početi

Na telomere zelo slabo vplivajo kajenje, stres in strupenih snovi iz okolja, ki so razlog, da se celice hitreje starajo. Vsako deljenje skrajšuje telomere in povečuje staranje celic. 
Kajenje negativno vpliva na genom. Naše celice lahko to popravijo le z delitvijo. Polsedica tega je verjetnost pojava bolazni povezanih s staranjem.

Različne raziskave so pokazale, da stres neposredno vpliva na telomere. 

Kaj lahko storimo
Na telomere pozitivno vplivajo telesni in psihološki dejavniki.

Te so najbolj pomembni:  

  • Vsakodnevno gibanje se je izkazala za zelo učinkovito sredstvo za zaščito telomerov. Najboljše so se izkazali zmerni treningi vzdržljivosti (3 x 45 min./teden) in intenzivni intervalni trening (HIIT).
  • Pozitiven učinek ima zdrava prehrane, zato jejte veliko sadja in zelenjave, ter omejite vnos predpripravljenih izdelkov.
  • Tudi naša duša v starejših letih zahteva redni vložek kot je pogovor z ljudmi, smeh itd. Previden način življenja in pozitiven odnos do življenja so dobre iztočnice. Zatiranje čustev, pesimizem in cinična sovražnost do drugih, zelo slabo vpliva na telomere.
  • Ne smemo pozabiti na izogibanje stresu. Telomerom lahko pomagate z različnimi tehnikami sproščanja. To aktivira encim, ki shranjuje dedno snov v genomov. Tako se lahko celice razmnožujejo skoraj brezmejno, kar močno upočasni in preprečuje krajšanje telomerov. 
  • Opomba: v zadnjem času so se pojavile tablete Telomerase. Vendar vsi strokovnjaki svarijo pred njimi, saj lahko uživanje poveča tveganje za nastanek raka. Te nevarnosti seveda ni, če se posložujete tehnik sproščanje.  

Zato naredite nekaj za vaše telomere in naj vam zdravje dolgo dobro služi!