Vitamin E - seveda vitamin E

Vitamini so organske molekule, ki jih človek ne potrebuje kot nosilce energije, temveč za druge življenjsko pomembne funkcije. Ker telo samo večino vitaminov ne more proizvajati samo, jih moramo dovajati preko hrane. Eden izmed najpomembnejših je vitamin E.

Pomembno je vedeti, da ne obstaja samo en vitamin E. Dejansko gre za skupno ime celotne družine antioksidantov. V telesu opravljajo podobne funkcije, vendar nimajo enotne kemične strukture. Skupina E-vitaminov ima 16 članov.

Ti imajo pozitivni učinek na telo in dobro počutje. Prisotni so pri celično-bioloških procesih in vplivajo na delovanje določenih encimov. Vitamin E je pomemben za kožo in lase. Pri dobri preskrbi z vitaminom E se rane celijo hitreje, koža je bolj napeta, lasje rastejo hitreje in so močnejši.

Mehanizmi te molekularne skupine ščitijo stene arterij, zavirajo vnetja in krepijo imunski sistem. Poleg tega imajo nevro-zaščitni učinek, saj delujejo kot preventiva Alzheimerjevi bolezni. Tudi učinek kot preventiva raku ni zanemarljiv.

Vitamin E je v maščobi topni vitamin, ki ga telo lahko skladišči v vseh organih, v glavnem pa v maščobnem tkivu in nadledvični žlezi.

V hrani ga najdemo v dragocenih bio rastlinskih oljih, kot je olje pšeničnih kalčkov, olivno, sončnično ali sezamovo olje. Če želite olje uporabljati za peko, sta najboljši rdeče palmovo in bio kokosovo olje. Zelo bogati z vitaminom E so oreščki in semena (lešniki, jedra pinije, mandlji). Vitamin E najdemo tudi v številnih vrstah zelenjave (beluši, fižol, paradižnik, brokoli) in pšenici (pšenični otrobi, ovseni kosmiči, rž, koruza). Ker živali preko krme absorbirajo vitamin E, so tudi jajca, mleko in meso dober vir.

Glede dnevnega odmerka ne obstajajo enotna priporočila. Številke se mednarodno zelo razlikujejo, zato jih jemljite samo kot ocenjene vrednosti. Dnevni odmerek je odvisen tudi od individualnega življenjskega stila in prehranjevalnih navad.