Medsebojni vplivi spanca in športa

Dovolj spanca in redno gibanje sta zelo zdravi. To je splošno znano. Da pa eno vpliva na drugo, je verjetno manj znano. V tem članku vam bomo pokazali, kako iz obeh povlečete največ.

Dovolj spanca je potrebno za dobro počutje človeka. Najmanj sedem ur na noč je zelo priporočljivo. Učinek sprostitve ni odvisen samo od trajanja, temveč tudi intenzivnosti spanca. Več faz globokega spanca imamo, tem boljše je. V globokem spancu se sproščajo rastni hormoni, ki so odgovorni za rast mišic, kože in las. Poleg tega pozitivno vpliva na imunski sistem. Dovzetnost za infekcije se zmanjša.

Najboljše športne rezultate doseže telo samo z dovolj spanca. Mišice se regenerirajo in rastejo. Samo naspani ljudje lahko delujejo polno paro. Poleg tega obstaja še “Replay teorija”. Ta trdi, da nova znanja in izkušnje utrdimo in shranimo med spancem. Če na primer poizkusimo na primer kakšen nov šport, se novih gibov ''naučimo'' šele med spanjem.

Šport je idealen za sproščanje stresa, predvsem vzdržljivostni športi. Poleg tega redni šport preprečuje motnje spanca, tako da se izboljša tudi kakovost spanca. Vendar ni potrebno pretiravati. Pri ekscesivnem športu se namreč zmanjša kakovost. Telesne aktivnosti povečajo koncentracijo in izboljšajo razpoloženje.

Ljudje, ki se premalo gibajo, slabše spijo, med dnevom so bolj utrujeni, kar lahko privede celo do depresivnih stanj in občutkov tesnobe.

Če trenirate, ne trenirajte prepozno zvečer. Gibanje spodbudi krvni obtok in zato ne moremo zaspati. Najbolj priporočljivo je, da se izogibate težkim telesnim aktivnostim vsaj dve uri pred spanjem. Zmerno gibanje, kot so sprehodi, so celo priporočljivi.

Za največji izkoristek je potrebno najti pravo sredino. Ne premalo spanca, ne premalo oz. preveč športa in tako ste na odlični poti, da optimalno izkoristite učinke sinergije.