Hrana, ki je skoraj brez kalorij

Hrana, ki je skoraj brez kalorij

Obstajajo živila, ki po mnenju strokovnjakov niso le zdrava, ampak tudi porabijo več energije, da se prebavijo, kot energije, ki jo dajo telesu. Gre torej za živila, ki skorajda ne vsebujejo kalorij, pri čemer pa nimamo v mislih samo zelenjave.

V kolikor se odločite za shujševalno dieto, so torej ta živila primerna da jih uživate.

Eno od teh živil je zagotovo zelena. Sestavljena je pretežno iz vode in vlaknin. Toda zelena ni edino živilo, ki spada v to kategorijo, pridružujejo se ji tudi jagode, rdeča pesa in jabolka.

Predobro, da bi bilo res?

Toda ali obstajajo res živila, ki imajo "negativne" kalorije? Vsi nutricionisti pri tem niso enotni. Ko gre za prehrano, velja naslednje načelo, ki ga velja upoštevati tudi sicer v življenju: Ko se nekaj sliši predobro da bi bilo res, običajno tudi je.

Obstajajo živila z izjemno nizko energijsko vrednostjo, na primer že omenjena stebla zelene. Ta živila lahko dejansko ustvarijo negativno energijsko bilanco v telesu, ker njihova prebava zahteva več energije, kot jo živilo zagotavlja - vendar je ta količina zanemarljiva, saj je zelo majhna. Poleg tega telesu ne delate usluge, če ves dan jeste samo zeleno ali drugo nizkoenergijsko hrano. Navsezadnje telo za pravilno delovanje potrebuje energijo.

Kljub temu pa vam lahko hrana z "negativnimi" kalorijami pomaga pri izgubi teže. Navsezadnje ima zelo malo energije (čeprav dejansko ne gre za negativne kalorije) in so zato pametna izbira v procesu hujšanja.

Živila z zelo nizko ali nično kalorično vrednostjo

Tu je seznam živil, ki vsebujejo zelo malo ali skoraj nič kalorij, saj porabijo več energije pri prebavi, kot jo zagotavljajo:

  • Jabolka: Poleg tega da imajo malo kalorij vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki zmanjšujejo željo po hrani in ohranjajo apetit pod nadzorom.
  • Zelena: Zelena ima malo kalorij, vendar vsebuje veliko vlaknin. Iz nje lahko pripravimo hrustljave prigrizke in priloge, v kombinaciji z drugo zelenjavo pa tudi odlične solate. Stebla lahko postrežete tudi ob humusu ter drugih kremnih namazih.
  • Kumare: Zaradi velike vsebnosti vode so kumare zelo nizkokalorična zelenjava. Poskusite jih dodati nizkokaloričnemu prigrizku v kombinaciji z npr. humusom, solatnim prelivom ali kakšnim drugim namazom.
  • Borovnice: Borovnice so drobne, a polne bistvenih hranil, s čimer se uvrstijo na seznam nizkokaloričnih, vendar nasitnih živil. Ko jih vključite v prehrano z njimi zaužijete tudi vlaknine, vitamin C in antioksidante, ki pomagajo pri boju proti škodi, ki jo povzročajo prosti radikali. Za večjo raznolikost lahko uporabite tudi vse druge vrste jagodičevja, kot so npr. maline ali jagode. Tudi to sadje vsebuje malo kalorij in hkrati veliko zdravih sestavin.
  • Grenivke: S svojim sladkim, rahlo kiselkastim okusom je grenivka tako hranljiva kot okusna. Bogata je tudi z antioksidanti, kot so likopen, beta-karoten in vitamin C.
  • Lubenice: Lubenice bi morale biti osnovno živilo vsaj poleti. So odličen dodatek k zdravi prehrani za hujšanje, saj vsebujejo veliko vode in številke vitamine in minerale, kot so vitamin C, vitamin A in kalij.

Poleg tega obstajajo še nekatera živila, ki imajo zelo nizko kalorično vrednost:

  • marelice
  • rdeča pesa
  • brokoli
  • cvetača
  • vodna kreša
  • česen
  • stročji fižol
  • ohrovt
  • por
  • limone
  • solata
  • čebula
  • repa

S tem v mislih, uživajte v hrani s čisto vestjo. Želimo vam veliko uspeha pri hujšanju.