Od iskanja do sreče

Božič je pred vrati. To je čas, ko veliko razmišljamo o svojem življenju. "Zakaj nisem srečen?« In »Kako najdem svojo srečo?«, sta le dva vprašanji, ki jih pogosto zastavljamo.

Bistvo sreče

Kaj je sreča? Na to vprašanje ni mogoče enostavno odgovoriti. Sreča je za vsakega človeka nekaj drugega. Danes mnogi podobo sreče iščejo kot posledico vprogramiranega oglaševanja, kar pa  lahko povzroči težave.  

Lažna slika sreče 

Obstaja veliko napačnih predstav o tem, kaj sreča sploh je. Tu sta dve:

  1. Novi avtomobil, hiša, tehnologija, bo prinesla srečo. Če je temu tako, zakaj je toliko ljudi nesrečnih? 
    Kar so vedeli že antični filozof, so potrdili z raziskavami: stvari, ki jih imamo, nas osrečujejo. Sčasoma naši možgani to smatrajo za samoumevno in sreča izgine. Zakaj loterijski dobitniki v roku enega leta pridejo na raven sreče, ki so jo imeli prej? Navadili so se na zmago in kupljene stvari. 
  2. Veseli smo, ko gredo stvari tako, kot si jih želimo. To je čudovit občutek. Obstaja le en problem. Objektivno gledano, niti zelo redko držimo v svojih rokah. Naša usoda je odvisna od stvari, ki jih nimamo pod nadzorom. 

Lastna sreča na stezi

Srečo bomo našli le, če jo iščemo.

  • Vsak dan naletimo na veliko majhnih trenutkov sreče, ki jih ne opazimo. Srečo je potrebno doživljati zavestno. Poglejmo male, lepe trenutke. Mogoče le uživajte v najljubši jedi? Ali preprosto uživajte v sončnem zahodu. Pri sreči se vedno govori o sorazmernosti.
  • Mogoče občudujete miljarderja, ki živi v neverjetni vili. Ker naše stanovanje ne izgleda tako dobro, postanemo nezadovoljni. Ko pa pomislimo na brezdomce, ki spijo pod mostom, vidimo naše stanovanje s tekočo in toplo vodo, drugače. Takrat smo hvaležni, da imamo to stanovanje. 
  • Nima smisla, da se osredotočamo na stvari, ki jih ne moremo nadzorovati. Lahko se sekiramo in obremenjujemo, vendar zadeve ne moremo spremeniti. In tako postanemo nesrečni. 

Ugotovite, kaj vas osrečuje
Pogosto počnemo stari, za kateri mislimo, da nas delajo srečne. Vendar se to ne zgodi oziroma je efekt drugačen. Ustavite se za trenutek in pomislite, kaj vas res veseli. Božič je pravi čas, da razmislite o seb in se osvobodimo pritiskov. 

Kaj je bolj pomembno? Da smo sami srečni ali da drugi mislijo, da smo srečni? Naš največji sovražnik so zunanji pritiski. 

Hrepenenje po sreči - past?
Danes si vsakdo želi, da bi bil srečen. Vsi se trudijo aktivno uresničiti svojo srečo. Takšna prizadevanja se lahko obrnejo v napačno smer, ker pride do nesrečnih trenutkov, ki nam slabo denejo. Ob sliki popolne sreče, se nesrečni trenutek zdi slabše kot je v resnici. 

V današnji družbi smo praktično prisiljeni biti srečni. Toda le tisto, ki si ne vbijajo v glavo, da morajo biti srečni, so resnično svobodni pri doseganju sreče.

Mnenje, da je srečno potrebno ustvariti, ustvarja nesrečo. Sreče ne bomo našli v svetu, ampak globoko v sebi. 

Ne morem

Ne morem biti srečen. Ta stavek osvobaja. Enostavno bom svojemu življenju poskusil dati smisel, dato, da se nesreča umakne sama. Na najbolj enostaven način si bom dovolil rasti in postati boljši človek, ki počne nekaj dobrega za druge ljudi, živali in okolje. 

Videli boste, da je vredno in božič je prekrasno obdobje, da začnete tako živeti.