Kako izboljšati kondicijo možganov?

Kako izboljšati kondicijo možganov?

Danes od naših možganov zahtevamo vse več. Da bi lahko naredili vse, kar od njih želimo, jih moramo ohraniti v vrhunski kondiciji. Preberite več v spodnjem prispevku.

V današnji izobraženi družbi delo z možgani postaja vedno bolj pomembno. To pomeni, da moramo biti močni, ustvarjalni in bolj osredotočeni na delo. Temelj za to je dobra duševna sposobnost. Na srečo lahko vsakdo naredi nekaj o tem. Za to so pomembne vsakdanje stvari, saj dolgoročno dajejo rezultate. Poglejmo, katera kolesa moramo zagnati, da bi naše duševne sposobnosti čim večje.

Fizična sposobnost

"Mens sana in corpere sano" je latinski rek, ki pomeni "zdravo telo, zdrav duh". Celo stari Rimljani sonvedeli, da morata bite telo in duh v dobrem stanju.

Gibanje je ključ do večje kognitivne sposobnosti.

Če človek ni aktiven, srčni utrip pade. Potem pride do možganov manj krvi in ​​s tem kisika. Zato ukvarjanje s športom ni nepomembno. (Zlasti kardiovaskularne aktivnosti, ki izboljšajo vzdržljivost.)

Izvajanje redne vadbe je zelo pomembno za ohranjanje ravni duševnih sposobnosti.

Izogibanje stresu

Zaradi hormona stresa ne moremo jasno razmišljati. Kortizol nam pomaga izbrati prvo možnost in povečati verjetnost prekomernega odziva. To je seveda zelo slabo, zato je treba preprečiti stres na način, da se aktivno ukvarjamo z vprašanji premagovanja stresa in izogibanja konfliktov.

Poudarek

Bolj ko se osredotočamo na delo, boljše so naše zmogljivosti. Vprašanje je, kako dolgo ostati osredotočeni. Tega se ne doseže čez notč, zato je dolgoročno osredotočanje na poudarek pomembno. Pomembno je, da se osredotočite na:

  • odstranite vse, kar vas lahko ovira
  • samostojno delo
  • delo v mirnem okolju

Prehrana

Boljša kot je naša prehrana, boljše možgani delujejo. Za dobro delovanje pa potrebujejo gorivo. Uravnotežena, raznolika prehrana z veliko zelenjave, sadja in celih žitnih izdelkov ter brez hitre hrane je najboljša. Tako torej možgani ostanejo v vrhunski obliki.

Voda

Človeško telo večinoma sestoji iz vode. Zato ni čudno, da telo in duh ne moreta pravilno delovati, ko sta dehidrirana. Optimalno bi bilo, zaužiti dva litra tekočine na dan, če je le mogoče pa še nekoliko več. Najbolje je, da uživate nesladkane čaje in vodo.

Spanje

Med spanjem možgani sproščajo različne strupe, ki se kopičijo čez dan. Če ne spimo dovolj dolgo, presnovni odpadki ostanejo v možganih. Posledica tega je, da možgani ne morejo delovati pravilno, občutek utrujenosti, preobremenjenosti. Zato moramo paziti, da spimo vsaj sedem do osem ur na dan. Prav tako moramo pogledati na kakovost spanja. Najbolje je spati v hladni, mirni in popolnoma zatemnjeni sobi.

Še en razlog za sanje: še posebej pomembno je, da se spomnimo stvari, ki smo se jih na novo naučili.Bolj ko spimo, hitreje se učimo.

Zapiski:

Ko govorimo " o pomembnih informacijah ponavadi mislimo: tega se moram spomniti. Napačno je misliti, da se bo to zgodilo. Konec koncev, to so pomembni podatki, ki jih želimo zapomniti. V resnici je to na žalost drugačno: pozabljamo večino stvari, s katerimi smo se srečali skozi dan. Iz tega razloga so zapiski - kratki in jasni - tako pomembni.

Poleg tega opombe odpirajo prostor v glavi. Ko nekaj zapišemo, se lahko bolj osredotočimo na druge stvari.

Uporaba mnemonike

Možgani mislijo na slike in so v resnici velik stroj za združenje. S pomočjo tehnik mnemonike lahko podatke zapomnimo veliko hitreje kot običajno. Koristno je podrobneje proučiti to temo.

Uporaba ustvarjalnosti

Ljudje, ki se ukvarjajo z ustvarjalnim delom, bolj verjetno najdejo ustvarjalne in humoristične rešitve za težave na delovnem mestu. Poleg tega je ustvarjalno delo izjemno nadomestilo za stresno vsakodnevno delo.

Odmor

Z vsemi napori, stresom in pomanjkanjem časa v današnjem času pogosto pozabimo na pomembne podrobnosti: odmor. Naši možgani potrebujejo redne počitnice in čas, ko ne delujejo na polno paro. Če odmora ni, je kognitivni učinek šibkejši.

Zapustite območje udobja

Da bi bili možgani učinkoviti, jih je treba usposabljati tudi v poznih letih. To deluje le, če zapustimo cono udobjain se soočimo z novimi izzivi. Če razmišljanje o novem izzivu povzroči bolečine v trebuhu, potem je izziv resničen. Moramo se boriti z nalogami, ki nas ovirajo, nas pestijo in nas vodijo do fizičnih in duševnih omejitev.

Reševanje križank, uganke in podobno so koristne, vendar le z res težkimi nalogami lahko pričakujemo dolgotrajen uspeh. Učenje tujega jezika, glasbenega inštrumenta, plesa,..vsega kar na začetku povzroča malo strahu je idealno. In kar je najpomembnejše, ne obupajte.

V tem smislu obstaja več majhnih in velikih stvari, ki jih lahko storite, da izboljšate ali povečate zmogljivosti možganov. Kot vedno pa je najpomembnejše, da to tudi storite!